Aina välillä se iskee. Lihan himo. Ellei satu olemaan grillikausi tai palkkapäivä, jolloin olisi varaa parhaaseen mahdolliseen pihvilihaan, edullinen paahtopaisti hoitaa homman kotiin. Yleisin ongelma paahtiksen kanssa vaan tuppaa olemaan se, että se paahtuu kuivaksi, mauttomaksi köntiksi. Ei enää.
Kuka tahansahan osaa lämmittää uunin sataan asteeseen, tuikata paistomittarin paistiin ja ottaa lihan ulos kun mittari näyttää 60 astetta. Mutta se, mitä tämän jälkeen tapahtuu, on taikatemppu, joka saa kerran sunnuntailounaallasi istuneet kinuamaan kutsua seuraavallekin sunnuntaille.
Liha joutuu nimittäin uunin jälkeen vielä kylpyyn. Sitä lillutetaan tunnin ajan suolavedessä, jonka jälkeen se kuivataan, annetaan hetki hengähtää, siivutetaan ja kannetaan pöytään. Kaukaa viisas emäntä kypsentää ja kylvettää paistinsa jo edellisenä päivänä, kietaisee kuivatun lihan folioon ja yöksi jääkaappiin saaden siitä näin vielä piirun verran mehukkaampaa, mutta samana päivänä valmistettukin vie kielen mennessään. I promise!
Paistin köllötellessä kylvyssä kannattaa pyöräyttää sille helppo mutta herkku kastike. Tätä ovat ruokavieraat syöneet minulta salaa lusikalla suoraan kastikekannusta!
Ruskista paistin pinta kauniin ruskeaksi paistinpannulla voiöljyseoksessa.
Tuikkaa paistiin lämpömittari ja aseta komeus uunivuokaan tai pellille, uuni 100 asteeseen.
Valmista lihan kypsyessä kypyvesi. Keitä 2 litraa vettä ja lisää siihen ruokalusikallinen suolaa. Jätä kattilaan jäähtymään. Jos paistisi on valtava, keitä enemmän vettä ja lisää suhteessa suolaa.
Kun paisti on 60-asteinen ja kylpyvesi jäähtynyt, siirrä paisti kylpyyn niin, että se peittyy kokonaan. Vaikka siihen kattilaan, jossa veden keitit.
Anna kylpeä noin tunti. Sen jälkeen kuivaa, anna hetki hengähtää ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Tai jos mahdollista, kääri kuivattu paisti folioon ja anna sen odottaa jääkaapissa seuraavaan päivään. Siivuta vasta sitten.
PUNAVIINITIMJAMIKASTIKE
1 valmis punaviinikastikepohjapurkki
reilu hömpsy punaviiniä. ehkä lasillinen.
pari valkosipulinkynttä
kourallinen tuoretta timjamia
balsamicoa maun mukaan
Kun saat paistin uuniin, pyöräytä kastike hellankulmalle porisemaan.
Paina valkosipulinkynsiä keittiöveitsen lappeella vasten leikkuulautaa niin, että ne rusentuvat. Saat kuoren helposti irti, mutta koko kynsi ei hajoa. Näin ne on helppo onkia pois valmiista kastikkeesta. Timjamiakaan ei tarvitse hienontaa, koko kourallinen sellaisenaan sekaan vaan. Sekin nimittäin poimitaan pois valmiista soossista.
Anna porista, kunnes koostumus on mieleisesi, noin tunti ainakin. Nouki sattumat pois tai siivilöi kastike. Lisää valmiiseen kastikkeeseen balsamicoa sen mukaan, kuinka paljon sen mausta pidät. Tai jätä pois.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti