”one cannot think well, love well, sleep well, if one hasn't eaten well"
Virginia Woolf

16.1.2013

SPAGHETTI ALLE VONGOLE CON PASTIS

Nimi näyttää niin pöljältä suomeksi, että saatte sen nyt italiaksi. Vai mitä sanotte – simpukkapastisspaghetti? Duh! Toki se voisi olla vaikka Marseillen mamman simpukkapasta. Tai jotain. Nimihän sinänsä on sivuseikka, pääasia että pöperö on hyvää. Ja tämä on.

Jutun juoni on tietenkin se pastis. Häivähdys aniksen makua nostaa tämän pastan juhlaruokien joukkoon. Jälleen kerran helppoa, nopeaa ja näyttävää – ja helvetin hyvää – vähän niin kuin kätevä emäntä itsekin. Varovainen kannattaa silti olla, sillä liika lotraus tekee mausta makean ja ätläkän.

Kuvat voisivat ehkä olla kauniimpiakin, mutta nälkä oli aivan sumea ja koska kyseessä on jo traditioksi muodostunut uudenvuodenaaton juhlaherkku, ei kuvaamiseen tällä kertaa jaksettuehdittymaltettu paneutua tämän kummemmin. Lasiin kylmää, rutikuivaa valkoviiniä taikka kuplivaa ja täysin kattiloin kohti uuden uutukaista vuotta 2013!


KAHDELLE:
1 kilo simpukoita, joista aukeamattomien poissiivouksen jälkeen 
jäi jäljelle ehkä noin 800 grammaa.
1 valkosipulin kynsi
chiliä maun mukaan
lorahdus hyvää neitsytoliiviöljyä
lirahdus (siis TODELLAKIN vain lirahdus) pastista tai muuta anisviinaa. Ehkä pari ruokalusikallista.
tuoretta persiljaa
spaghettia

Huuhtele simpukat, poista niistä parrat ja plokkaa pois kuolleet.
Pane spaghetti kiehuvaan suolattuun veteen.
Kuumenna öljy korkeareunaisessa kasarissa (jos syöjiä ja simpukoita on enemmän, käytä kattilaa, sillä näitä olisi hyvä mahtua hieman helistelemään). Heitä sekaan pieneksi hienonnettu valkosipuli sekä chili. Sekoittele hetki, älä polta niitä.
Kippaa seuraavaksi pannulle simpukat ja perään pastis. Sihahtaa kivasti! Pane kansi päälle pariksi minuutiksi, eli vain siksi hetkeksi, jonka simpukat tarvitsevat kypsyäkseen.
Kun simpukat ovat kypsiä, sekoita joukkoon hienonnettu persilja ja kumoa seos kypsän, siivilöidyn spaghetin sekaan kattilaan. Poimi pois sellaiset simpukat, jotka eivät ole auenneet.

HUOM! Näiden kanssa olisi hyvä, että spaghetti olisi tosiaan AL DENTE, muuten menee vähän maku koko hommasta. Homman natsaaminen ajallisesti vaatii hieman hereilläpysymistä, sillä simpukat kypsyvät parissa minuutissa, eikä pasta saisi päästä ylikypsäksi.
Ota hieman pastan keitinvettä talteen siltä varalta, että pöperö tuntuu kuivalta kun olet saanut kaiken sekaisin. Lisää sitä joukkoon, jos siltä tuntuu.
Tämä ei kaipaa kaverikseen parmesaania eikä mitään muutakaan, mutta kata pöytään ylimääräinen kippo, johon kuoret voi panna syömisen tieltä syrjään. Buon appetito!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti