”one cannot think well, love well, sleep well, if one hasn't eaten well"
Virginia Woolf

26.1.2013

PEKAANIPÄHKINÄPIIRAS SOUTHERN BELLE

Kun mieli tekee jotakin oikein tuhtia makeaa, look no further. Ja kaloreita on sitten turha laskea.

Pähkinät tekevät ihmiselle hyvää. Ja maistuvat taivaalliselta. Tämän piirakan tekoa edeltävän kauppareissun Reseptivaras teki jotenkin ajatuksissaan ja kotiutti vain puolet reseptin vaatimista pähkinöistä (niitä tulee satsiin aika paljon). Onneksi kaapissa oli sekalaista pähkinä-mantelisekoitusta, joka päätyi korvaamaan puuttuvat pekaanit täytteessä. Hyvää tuli ja ihan nättikin, sillä säästin kauneimmat pekaanit pinnalle. 

Tämän jenkkiherkun makeus on sitä luokkaa, että kylkeen kannattaa varata vaikka vaniljajäätelöä.


























POHJA:
2,5 dl VEHNÄJAUHOJA
1 rkl SOKERIA
puolikas tl SUOLAA
100 gr VOITA
2-3 rkl VETTÄ

(Tässä välissä täytyy tunnustaa, että jos on kiire, tämän voi tehdä myös kaupan pakastealtaan valmispiirakkataikinasta. Eihän se alkuperäistä päihitä, mutta ajaa hädässä asiansa.)

TÄYTE:
3 MUNAA
2,5 dl SIIRAPPIA (osan voi korvata vaahterasiirapilla, jos sen maku miellyttää)
1,5 dl FARIINISOKERIA
60 gr VOITA
puolikas tl NEILIKKAA
ripaus MUSKOTTIPÄHKINÄÄ
ripaus SUOLAA
250 gr PEKAANIPÄHKINÖITÄ

SEKOITA jauhot, sokeri ja suola. Nypi sekaan kuutioitu voi. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa. Nosta peitettynä viileään puoleksi tunniksi.
(TAI avaa se valmistaikinapaketti ja anna taikinan sulaa kaikessa rauhassa.)
PAINELE taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille.
PANE pohjan päälle puolet pekaanipähkinöistä.
YHDISTÄ keskenään kaikki täytteen aineet loppuja pähkinöitä lukuunottamatta.
ASETTELE loput pähkinät nätisti täytteen pinnalle.
PAISTA torttua ensin 225 asteessa uunin alatasolla noin 10 minuuttia ja laske lämpö sitten 175 asteeseen. Paista edelleen uunin keskitasolla noin 45 minuuttia, kunnes täyte on kiinteää. Jos pinta saa liikaa väriä, suojaa se foliolla paistamisen loppuvaiheessa.
TARJOA jäähtyneenä vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.



1 kommentti:

  1. Huh huh, tänään se tapahtuu, olen luvannut valmistaa pekaanipiirakkaa Jarille. Kohta siis aineksia ostamaan. Kiitos reseptistä ja maistiaisista silloin taannoin töissä. Raportoin oman kokeiluni lopputulemasta jälkikäteen!

    VastaaPoista