”one cannot think well, love well, sleep well, if one hasn't eaten well"
Virginia Woolf

3.3.2013

PAPPA AL POMODORO

Eli tomaattimössö. Siis tuhti tomaattikeitto.
Pappa al pomodoro on perinteistä toscanalaista cucina poveraa eli köyhien maalaisten ruokaa. Ja juuri siksi ihan törkeän hyvää. Taas palataan perusasioiden äärelle – ei tarvita paljon, jos se on hyvää, tuoretta ja laadukasta. Ja Toscanan landellahan kaikki kasvimaan kakarat ovat juuri sitä.

Pappa al pomodoro kuumana ja chilillä terästettynä lämmittää ihanasti talvisena sunnuntaina, mutta toimii erinomaisesti myös kesähelteellä kylmänä tarjoiltuna. Kätevää. Minä kasasin tällä kertaa päälle oliiviöljyssä paahdettuja krutonkeja ja mozzarellaa, koska niitä nyt sattui kaapissa olemaan. Pelaa myös parmesaanin kanssa!

Tomaateiksi valitsin taas kerran kirsikkatomaatteja, koska tavalliset tomaatit ovat täällä mauttomia, vetisiä lätkyjä. Mitä maukkaammat tomaatit, sitä maukkaampi soppa! Jos tomaattien kuoret ärsyttävät, soseen voi veivata sileäksi vaikka sauvasekoittimella ennen leivänpalojen lisäämistä. Minä tykkään kuorista ja reilun karheasta tekstuurista, joten jätän kaikki kokkareet soppaan.

HUOM! On tärkeää, että jätät tavaraa sopan päälle koristeeksi. Ruoka nimittäin näyttää ihan koiran oksennukselta, mutta älä pelästy. Maku ja tuoksu kompensoivat kyllä!

KAHDELLE:

1 rasia KIRSIKKATOMAATTEJA

1 tölkki TOMAATTIMURSKAA, KOKONAISIA TOMAATTEJA TAI KIRSIKKATOMAATTEJA. Minä vannon MUTTIn Pomodorini di collina -kirsikkatomaattisäilykkeen nimeen tämänkin ruoan kohdalla.

n. 200 gr (?) kuivahtanutta rapeakuorista maalaisleipää. Tällä kertaa upotin tähän puolikkaan patongin noin peukalonpään kokoisiksi kuutioiksi leikeltynä.

2 valkosipulin kynttä
ruukku basilikaa
5 dl kasvislientä tai vettä
oliiviöljyä

Lämmitä silputtua valkosipulia pannulla oliiviöljyssä, kunnes se alkaa tuoksua. Älä polta!
Lisää puolitetut kirsikkatomaatit ja lämmitä niitä, kunnes niistä alkaa irrota mehua.
Lisää tölkkitomaatit.
Anna porista kannen alla noin vartti.
Lisää kuutioitu leipä (säästä kourallinen krutongeiksi), sekoittele hyvin ja lisää kasvislientä (tai vettä), jos leivät eivät uppoa kunnolla tomaattimössöön. Anna porista kannen alla toinen vartti.
Ota kansi pois. Jos seos on kovin kuivahtanutta, lisää kasvislientä (tai vettä) ja anna sitten porista ilman kantta vielä vartti.
Lisää tarvittaessa suolaa, varsinkin jos käytit kasvisliemen sijasta vettä. Jos tomaatit maistuvat kitkeriltä, lisää ripaus sokeria.
Lisää silputtu basilika (säästä vähän koristeluun) ja anna sopan hengähtää hetki. Paahda sillä välin vaikka krutongit.
Annostele lautasille. Kasaa sopan päälle krutonkeja, mozzarellaa, silputtua basilikaa, ripaus suolaa ja lorauta päälle hyvää oliiviöljyä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti