”one cannot think well, love well, sleep well, if one hasn't eaten well"
Virginia Woolf

4.12.2011

RISOTTO DE GO



Jos ja kun joskus menette Venetsiaan, takaisin ei ole tulemista, ellette käy Buranon saarella syömässä tätä risottoa. Jo Burano itsessään, kaikissa sateenkaaren väreissä hehkuvine taloineen, on henkeäsalpaavan kaunis paikka, ja matka sinne laguunin poikki vesibussilla on elämys sinänsä.



Trattoria Da Romano on historiaa henkivä vanha ravintola, superkorrekteilla tarjoilijaherroilla on tumma puku, ja homma toimii täydellisesti. Julkkiskokki Anthony Bourdain kävi taannoin paikan päällä ja esittelee tämän maailmankuulun herkun ohjelmassaan näin: http://gourmet.betteronline.info/seafood/anthony-bourdain-seafood-risotto-in-venice/



Go eli ghiozzo (mahtaako suomenkielistä nimeä ollakaan, etsiköön googlesta ketä kiinnostaa) on ällöttävännäköinen, laguunin pohjamudissa elävä ruma, ruotoinen kala. Sitä ei kukaan pyydystä sellaisenaan syötäväksi, mutta siitä keitetään liemi, josta valmistetaan Paras Ikinä Maistamani Risotto. Sen kummempaa reseptiä en rupea tähän mistään matkimaan, mutta riisi siis kuullotetaan ensin pannulla, kalalientä lisätään vähän kerrallaan, lopuksi riisi vatkataan ja vanutetaan kermaisen täyteläiseksi (kundit heittelee risottoa kasarista ilmaan jopa puolen metrin korkeuteen, don't try this at home!), ja mukaan lähtee hyppysellinen persiljaa sekä loraus brandya. Nerokkaan yksinkertaista! Maku on hyväilevän pehmeän kalainen, riisi tismalleen oikealla tavalla kypsää, aaltoilevaa ja täyteläistä. Sanat eivät riitä kuvailemaan. Kaveriksi Veneton alueen raikasta, viileää valkkaria... Käykää hyvät ihmiset maistamassa, kun sieltä päin maailmaa itsenne löydätte!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti